MENU

Van aankleed-moment tot dansfeest: hoe bereid je zo’n hele bruiloft voor? En vergeet je niks? Waarschijnlijk wel. Gelukkig heb je hier een hele checklist aan bruiloft tips. 15 absolute – yes I – do’s om alles uit je trouwdag (en -fotografie!) te halen, uit mijn eigen jarenlange ervaring. Zodat de mooiste momenten echt een leven lang mee gaan.

Trouwen doe je niet zo vaak. Daar mag ik wel vanuit gaan. Dus hoe moet je dan weten hoe je het echt goed doet? Zodat je zeker niks vergeet, alle puntjes op de “i” zet en geen kans mist op topmomenten (die ook nog eens top worden vastgelegd)? 

Dat is lastig, want niemand heeft ruime ervaring met trouwen. Je trouwt zelf één (of twee?) keer. En waarschijnlijk zijn zelfs de bruiloften waar je te gast was op één hand te tellen. Het is niet voor niets een once in a lifetime experience

Maar raad eens wie wél gemiddeld elke maand minimaal één bruiloft heeft? Moi

De trouwfotograaf. Natuurlijk! Die fly on the wall die elk intiem tot uitbundig trouwmoment van dichtbij meemaakt. Al tientallen keren, jaar in jaar uit. Daardoor zie ik elke keer een beetje beter hoe je elk detail van je bruiloft het best kunt aanpakken. 

De do’s (& don’ts!) van elke bruiloft, die ken ik inmiddels uit mijn hoofd. Van het eerste aankleed-moment in de ochtend tot de laatste danspasjes in de avond. Dit zijn mijn 15 beste bruiloft tips, na ruim 5 jaar en tientallen trouwdagen aan ervaring. 

Mis er geen!

En denk je nou: “hé Joke! Je bent er eentje vergeten.” Laat dan onder de blog even een reactie achter en help toekomstige bruidsparen bij het plannen van hun ideale bruiloft!


In de ochtend…

De belangrijkste momenten van je bruiloft beginnen meteen in de ochtend al. Wanneer je nog nerveus trillend de sluier bevestigt aan je net gekapte haar, wanneer er misschien al een paar tranen vloeien bij moeders en je trouwdag van start gaat zodra je elkaar voor het eerst ziet. 

Vergeet die momenten niet, en geef ze juist een plekje in de spotlight, met behulp van een paar tips die je van tevoren al kunt fixen.

_trouwfotograaf_nederland_limburg_bruiloft_boho_vintage_wedding_foodtruck_taart_bruid_bruidegom_bruidsfotograaf_Brabant_Roermond_KasteeltjeHattum_zomerbruiloft_summerwedding_trouwjurk_buitenceremonie_BureauCocoon

1. Vraag om een kleedkamer

Zorg dat de kamer waar je je gaat omkleden netjes is opgeruimd, anders wordt het zo rommelig op foto. Je kan ook vragen aan je trouwlocatie of er een ruimte of kamer beschikbaar is om je om te kleden. Vaak ben je dan al in een nette sfeervolle omgeving én je bent meteen waar je zijn moet; op de trouwlocatie. 

2. Verzamel je belangrijkste items alvast

Zorg dat alle items waar je graag detailfoto’s van wilt hebben bij elkaar liggen. Denk aan de ringen, het ringendoosje, uitnodigingen, dierbare sieraden, schoenen, een parfumflesje en alles wat nog meer ter decoratie of invulling kan dienen. Dan kan ik daarmee snel aan het werk en heb ik meer tijd om jou en je familie vast te leggen. 

_trouwfotograaf_nederland_limburg_bruiloft_boho_vintage_wedding_foodtruck_taart_bruid_bruidegom_bruidsfotograaf_Brabant_Roermond_KasteeltjeHattum_zomerbruiloft_summerwedding_trouwjurk_buitenceremonie_BureauCocoon

3. Selecteer een select gezelschap

Denk na over wie je er allemaal bij wilt hebben tijdens het aankleden. Doe je dit liever met je moeder, oma of tante of maak je er een gezellig vriendinnen feestje van met een glaasje bubbels? Bekijk even hoe groot de ruimte is waar je je gaat omkleden en kijk dan hoeveel mensen hier inpassen, want de fotograaf heeft ook een beetje ruimte nodig.

Voor de bruidegom geldt natuurlijk hetzelfde. 

4. Plan je first look buiten

Huh wat? First wie? Misschien heb je nog nooit van dit begrip gehoord. Beetje een vakterm ook. Het gaat over het moment dat jullie elkaar voor het eerst gaan zien in jullie bruidskleding. Traditioneel gaat de bruidegom de bruid bij haar ouderlijk huis ophalen, maar een oprit en een voordeur is vaak niet zo’n mooie omgeving. Je kan er ook voor kiezen om op een mooi plekje in de natuur af te spreken of misschien al ergens op de trouwlocatie. Dan heb je meteen een mooie omgeving en heb ik als fotograaf heb meer bewegingsvrijheid om jullie reacties vast te leggen. Nog een voordeel… Geen pottenkijkers!

_trouwfotograaf_nederland_limburg_bruiloft_boho_vintage_wedding_foodtruck_taart_bruid_bruidegom_bruidsfotograaf_Brabant_Roermond_KasteeltjeHattum_zomerbruiloft_summerwedding_trouwjurk_buitenceremonie_BureauCocoon

5. Kies een buddy voor je bruidsshoot

Voor de shoot is het fijn als één van de ceremoniemeesters of misschien een vriend of vriendin mee gaat om bijvoorbeeld af en toe het boeket te dragen of te helpen met de jurk. Gaan er kindjes mee? Neem dan iemand mee die de kinderen weer mee terug kan nemen als ze op de foto zijn geweest. Dan hoeven ze geen heel uur te wachten tot de complete shoot klaar is.


Tijdens de ceremonie…

Dat waar het uiteindelijk om draait op de mooiste dag in je leven. Het “yes I do” moment. Dit wil je op z’n allerbest beleven. De plek moet top zijn, de sfeer perfect en de interactie met de ambtenaar aangenaam en ontspannen (wat vaak wordt vergeten!). Een paar tips en inspiratie om dit moment van je bruiloft echt perfect te maken.

_rouwfotograaf_nederland_limburg_bruiloft_boho_vintage_wedding_foodtruck_taart_bruid_bruidegom_bruidsfotograaf_Brabant_Geldrop_zomerbruiloft_summerwedding_trouwjurk_buitenceremonie

6. Skip de vows niet

Als je aan mij vraagt of jullie zelf trouwgeloften aan elkaar zouden moeten uitspreken, zou ik zeggen: “ZEKER WETEN!”. Het idee is misschien een beetje eng. Zo en plein public je liefde voor elkaar uitspreken, maar het is het mooiste cadeau dat je elkaar op die dag kan geven. Mocht je je echt niet op je gemak voelen om dit voor al jullie gasten te doen dan kan je natuurlijk ook een ander moment uitkiezen wanneer jullie met zijn tweeën zijn. 

Zelf geschreven trouwgeloften maken de ceremonie meteen veel persoonlijker. En een rollende traan over een wang is echt een prachtige foto, dus ben niet bang om je echte emoties te laten zien. Maar je geloften hoeven natuurlijk geen tranentrekker te zijn. Het kan ook vol humor zitten. Doe wat goed voelt en wat bij jullie past. 

_rouwfotograaf_nederland_limburg_bruiloft_boho_vintage_wedding_foodtruck_taart_bruid_bruidegom_bruidsfotograaf_Brabant_Geldrop_zomerbruiloft_summerwedding_trouwjurk_buitenceremonie

7. De BABS

Wil je echt een persoonlijke ceremonie? Huur dan een zelfstandig trouwambtenaar in. Deze BABS staat ingeschreven bij een gemeente, maar mag ook in eigen tijd huwelijken voltrekken. Een zelfstandig trouwambtenaar neemt echt de tijd om jullie en jullie vrienden/familie te leren kennen en maakt een verhaal dat uniek is voor jullie. Een ceremonie zal dan ook langer duren dan als je een BABS van de gemeente hebt. 

Nog een voordeel is dat je ook kennis kunt maken met de persoon die jullie huwelijk gaat voltrekken. Zo’n trouwambtenaar kan jullie trouwens ook helpen bij het schrijven van jullie geloften. 

8. Aankleding

Hebben jullie al nagedacht over hoe jullie de ceremonie willen aankleden? Gaan jullie zelf spullen aanschaffen? Wat doe je dan na de trouwdag? Zit je met al die spullen te kijken… Je kan ook een stylist inhuren. Zij hebben een groot assortiment aan stoeltjes, bankjes, vazen en alles wat je maar kunt bedenken. 

Zo kunnen jullie samen de perfecte stijl samenstellen voor de bruiloft. Wat ook fijn is… Een stylist bouwt alles voor jullie op en breekt ook weer alles af. Hoef je zelf niet de avond van te voren op de locatie te gaan versieren en de dag erna kan je lekker in je bed blijven liggen. Super praktisch, en veel duurzamer. Een groot deel van de spullen wordt namelijk weer hergebruikt. En hoe meer mooie gestileerde details in de ruimte, hoe fijner voor mij als fotograaf om er plaatjes vast te leggen!

trouwfotograaf_nederland_limburg_bruiloft_boho_vintage_wedding_foodtruck_taart_bruid_bruidegom_buitenlandsebruiloft_bruidsfotograaf_Fiesch_Zwitserland_herfstbruiloft_fallwedding_trouwjurk_buitenceremonie_trouweninhetbuitenland

9. Muziek

Het is mogelijk om tijdens de trouwceremonie voor live muziek te kiezen, in plaats van digitaal of een cd’tje. Dit geeft meteen een super fijne sfeer en de liedjes kunnen op maat worden gemaakt voor het moment. Zo heb je nooit dat iedereen bijvoorbeeld zijn handtekening al heeft gezet en het liedje nog 2 minuten doorloopt. Altijd een beetje een awkward moment. Of andersom; dat er nog steeds mensen een handtekening aan het zetten zijn en de muziek opeens stopt.


Tijdens de borrel…

Yes, you did! Het formele gedeelte zit erop. Nu is het tijd om de liefde te vieren. Een moment van ontspanning, loslaten en samenzijn met alle genodigden. Maar ook een drukke en volle tijd, waarin je het best even bewust tijd maakt voor (foto’s met) je familie, vrienden en daggasten. Dit is dé bruiloft fotografie borrel tip

_trouwfotograaf_nederland_limburg_bruiloft_boho_vintage_wedding_foodtruck_taart_bruid_bruidegom_bruidsfotograaf_Brabant_Roermond_KasteeltjeHattum_zomerbruiloft_summerwedding_trouwjurk_buitenceremonie_BureauCocoon

10. Maak een shoot-lijstje

Tijdens de borrel is het natuurlijk belangrijk dat je even lekker de tijd neemt met je familie en vrienden. De meeste bruidsparen willen dan ook even een momentje inplannen om met alle daggasten foto’s te maken. Maak van te voren even een lijstje met welke mensen en in welke combinaties jullie op de foto willen. Zo vergeet je niemand en sta je ook niet uren te poseren. Je wilt niet het gevoel hebben dat je de hele dag maar op de foto moet.

Tijdens het diner…

Er moet gegeten worden, dus pak je ook hier waarschijnlijk groots uit vandaag. Iedereen aan tafel, of lekker met een knusse groep even dit moment pakken. Vaak dé tijd voor speeches, maar ook voor ‘the golden hour’ van je trouwdag. Dit is hoe je er het meest uit haalt.

_trouwfotograaf_nederland_limburg_bruiloft_boho_vintage_wedding_foodtruck_taart_bruid_bruidegom_bruidsfotograaf_Brabant_Roermond_KasteeltjeHattum_zomerbruiloft_summerwedding_trouwjurk_buitenceremonie_BureauCocoon

11. Kies je speeches

Tijdens het diner is het meestal tijd voor speeches. Overleg met jullie weddingplanner/ceremoniemeester hoeveel speeches jullie tijdens het diner willen hebben. Is er iemand die jullie zeker even het woord willen geven? Vraag deze persoon dan om iets voor te bereiden. 

12. Plan een kwartiertje golden hour

Meestal valt aan het einde van het diner of begin van het feest ‘the golden hour’. Dit betekent dat de zon net aan het ondergaan is, wat prachtig licht oplevert. Plan dan even 15 minuten om samen met de fotograaf nog even een reeks foto’s te maken met z’n tweeën. Hebben jullie meteen even een momentje samen om bij te komen en stil te staan bij alles wat er die dag allemaal gebeurd is.

trouwfotograaf_nederland_limburg_bruiloft_boho_vintage_wedding_foodtruck_taart_bruid_bruidegom_bruidsfotograaf_Brabant_Roermond_Amsterdam_winterbruiloft_winterwedding_trouwjurk_buitenceremonie_BureauCocoon

Tijdens het feest…

Iedereen komt van z’n kont, dit is de tijd voor het echte feest. Je hele dag is geslaagd, je hoeft niks meer te doen, alleen nog te genieten van al die geweldige mensen om je heen. Het moment om te shinen op de mooiste dag in je mooiste outfit met die mooiste man of vrouw aan je zijde. Stap dus zonder vrees de dansvloer op én hou nog even rekening met wat je gasten misschien nog in petto hebben…

13. Cluster de ‘stukjes’

Vóór het feest is het slim om aan te geven of jullie het op prijs stellen als gasten iets voorbereiden. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat alle ‘stukjes’ aan het begin van de avond voorbij komen. Dan kunnen jullie de rest van de avond ongestoord dansen en feesten. 

14. Openingsdans – yay or nay?

Willen jullie een openingsdans doen? Super leuk! Dat zorg altijd voor een knallend begin van het feest. Maar zijn jullie niet bepaald Ginger Rogers & Fred Astaire? Dan is het nog even de vraag. De opening moet geen moment van stress zijn, of ongemakkelijke bewegingen terwijl iedereen staat te kijken. Als zweet je nu al uitbreekt, dan zou ik het gewoon niet doen. 

Maar wat dán, als officiële partystarter?

Een paar ideetjes: 

●      Laat de DJ of band jullie namen omroepen en kom samen de zaal binnen op een fijn feestnummer en trek je vrienden en familie gewoon meteen mee de dansvloer op. 

●      Hebben jullie ook een videograaf? Vraag dan om en same-day-edit. De videograaf maakt dan een kort filmpje van jullie trouwdag tot aan het feest. Zo zien de feestgasten meteen hoe jullie dag is geweest en als het filmpje is afgelopen spreek je met de band of DJ af dat er meteen een lekker feestnummer ingezet wordt.

●      Je kan natuurlijk ook zelf even een woordje richten aan jullie gasten. Bedankt iedereen voor het komen en kondig aan dat de dansvloer geopend is. 

trouwfotograaf_nederland_limburg_bruiloft_boho_vintage_wedding_foodtruck_taart_bruid_bruidegom_buitenlandsebruiloft_bruidsfotograaf_Fiesch_Zwitserland_herfstbruiloft_fallwedding_trouwjurk_buitenceremonie_trouweninhetbuitenland

15. De beste tips van ervaringsdeskundigen zelf!

Ik mag dan de tel kwijt zijn van het aantal bruiloften dat ik heb bijgewoond; ik blijf natuurlijk een outsider looking in. De bruidsparen zelf weten het allerbest wat ze zélf zeker nog eens – of zeker nooit meer – gedaan zouden hebben op hun eigen bruiloft. 

Profiteer hier meteen ook even mee van de beste bruiloft inspiratie van de ervaringsdeskundigen zelf!

“Plan door dag heen af en toe wat extra tijd in. Zo loop je niet snel achter op schema en heb je een heerlijk relaxte dag.”
Nina & Joost

“Deel de dag in zoals jullie dat zelf fijn vinden en luister niet te veel naar jullie omgeving of naar bepaalde tradities. Het is immers jullie trouwdag.”
Laura & Joris

“Kies leveranciers uit waar je echt vertrouwen in hebt en deskundig zijn. Zo kun je lekker alles loslaten en van de één van de mooiste dagen van jullie leven genieten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over andere zaken.”
Sharon & Derk

Foto 6 gemaakt in opdracht van Magazine met Liefde Voor hele shoot en leveranciers klik hier!
Foto 7 editorial. Voor de hele shoot en leveranciers klik hier!

CLOSE